Virksomheters bruk av Facebook til relasjonsbygging

Tidligere brukte bedrifter reklame i ulike varianter til å markedsføre sine produkter. Aktuelle fremgangsmåter var annonsering i aviser, ukeblader og reklameplakater. Dette utviklet seg etter hvert til elektroniske media, som TV og radio, og da Internett tok av tok dette mediet mer og mer over. Men fremdeles var/er det en enveis kommunikasjon. Den enkelte bedrift forsøker å overgå hverandre gjennom annonsering. Slik markedsføring er i stor grad en enveis kommunikasjon.

De siste årene har flere og flere bedrifter oppdaget at sosiale medier tilfører en ny dimensjon til markedsføring. Jeg vil her ta for meg hvordan facebook brukes, og hva som skiller dette fra tradisjonell annonsering.

Det helt nye er at på en bedrifts facebook side legger bedriften ut mer nøktern og «gjennomsiktig» informasjon. Det er lettere å tro på det som presenteres. Og når slike sider legger godt til rette for at brukerne (kundene) selv kan kommentere innlegg på siden, åpnes det en helt ny dimensjon. Det andre skriver som kommentar til det som legges ut på facebook får en mye større verdi sammenlignet med tradisjonell reklame. De andre som er inne på samme side vil lese kommentarer fra «likesinnede», altså andre forbrukere. En slik kommentar vil virke mye mer troverdig enn kun en påstand fra virksomheten. Ved å ha ett bevisst forhold til dette, ha en gjennomtenkt strategi og avsette tilstrekkelig ressurser, vil kunne føre til større omsetning.

Tingvollost

Jeg vil ta for meg facebook-siden til Tingvoll ost og ser at de har maktet å opparbeide seg en relativt stor kundegruppe (1609 liker). I dag (12.mars), ser jeg at Tingvollost deler en lenke til et blogginnlegg:

Bortebortehjemme

Dette er det 28 personer som liker, og to veldig positive kommentarer til:

  • «Blir så stolt av dere altså!!! Kjempe flott å lese en godt skrevet artikkel om dere  Stå på»
  • «Tenk om vi kunne få meir av det som vert produsert lokalt i desse kjedebutikkane som dei aller fleste av oss er avhendige av ! ! ! !»

 

Disse kommentarene gir virkelig en merverdi som jeg mener vil være vanskelig å måle i kroner og ører. Første kommentar skryter av artikkelen (blogg), noe som gjør at det blir naturlig å klikke på lenken for å lese, og når jeg gjør det ser jeg at dette er en fantastisk reklame. Masse relevant og nyttig informasjon om produksjon, dyrehold, vennlig mottakelse osv. Ja faktisk er den så god at man kan lure på om dette er «en-betalt-jobb». Men uansett, så gjør det at jeg selv får lyst til å kjøpe denne osten. Men hvor får jeg så tak i den er neste spørsmål.

Neste kommentar tar nettopp dette opp. Tilgjengelighet i lokalbutikk. Det kan lett føre til at brukerne begynner å spørre etter denne osten, noe som kan påvirke flere butikker til å ta dette inn i sitt vareutvalg. Disse kommentarene gjør at jeg selv begynner å lete etter hvor jeg kan få kjøpt dette produktet. Jeg kikker på «Om» , finner en link til hjemmesiden og utsalgssteder. Der finner jeg dessverre ikke Kongsberg på utsalgssteder i Buskerud, men ved å ta et «Google-søk» finner jeg faktisk at osten skal være å få kjøpt på Meny, Kongsberg Storsenter.

Etter å ha utforsket denne facebooksiden er det to ting jeg lurer på, og kanskje vil gi en kommentar  tilbake på:

  • Oppdatering av utsalgssteder?
  • Hva med anbefalt vin til osten?

Dette er jo bare småplukk. Gjett om jeg kommer til å gå innom Meny for å spørre etter Tingvollost?

Reklamer

3 tanker om “Virksomheters bruk av Facebook til relasjonsbygging

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s